De consistentie van kefir lijkt op die van drinkyoghurt of karnemelk. Je kunt echter ook een dikkere kefir maken, om net als yoghurt, te eten met een lepel en er ’s ochtends van te genieten in een kom met muesli of fruit.
Hoe krijg je dikke melkkefir
Ten eerste moet je volle melk gebruiken. Hoe meer vet de melk bevat, hoe dikker de kefir wordt. Dit kan worden verkregen door het gebruik van melksoorten die van nature meer vet bevatten, zoals schapenmelk of volle koemelk (3,5% vet).
Ten tweede kun je een dikkere kefir krijgen door het bereiden van de melk voordat de kefirbacteriën worden toegevoegd. Deze bereiding houdt in dat je eerst de melk kookt, het volledig laat afkoelen en vervolgens verder gaat met het basisrecept voor het maken van melkkefir.
Wat je nodig hebt:
- 1 sachet kefirstarter bio ferment
- 1 liter volle melk of melk met een hoog vetgehalte, zoals schapenmelk
- 1 pan
- 1 zeef (optioneel)
- 1 weckpot, of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek
- 1 lepel van plastic, hout of rvs
Eerst de melk bereiden:
- Breng de melk langzaam aan de kook in een pan op laag vuur. Zodra een velletje zich op de melk heeft gevormd, haal je de pan van het vuur en laat je de melk volledig afkoelen.
- Giet de melk in de (weck)pot. Je kunt de melk door de zeef gieten om het velletje te verwijderen als je deze niet in je kefir wilt hebben.
Let op: het is belangrijk dat de melk volledig is afgekoeld voordat je verder gaat met het bereiden van het recept. Kefirbacteriën zijn levende bacteriën en moeten worden toegevoegd aan afgekoelde melk. Als je de kefirbacteriën aan warme melk toevoegt, kunnen zij niet overleven en kan de kefir niet fermenteren.
Voor de eerste keer dikke kefir maken:
- Giet 1 liter bereide melk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg 1 sachet kefirstarter toe en roer deze voorzichtig tot de poeder volledig is opgelost.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
- Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken.
Nogmaals kefir maken:
- Giet 1 liter bereide melk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte dikke kefir toe en roer het goed door de melk. De beste resultaten worden verkregen met kefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
- Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken
Hoe weet je of de kefir klaar is?
Deze melkkefir wordt zichtbaar dikker in de (weck)pot. Wanneer je deze kefir in de koelkast zet, wordt deze bijna net zo dik als Griekse yoghurt. Het is daarom belangrijk dat je, bij het maken van dikke melkkefir, altijd een pot gebruikt met een wijde opening zodat je de kefir er makkelijk uit kunt scheppen.
Het is mogelijk om de kefir van 1 sachet minimaal 9 keer opnieuw te gebruiken als ferment voor het maken van een nieuwe pot kefir. Hoe verser de kefir is die wordt gebruikt als ferment voor een nieuwe kefir, hoe meer nieuwe kefir ermee gemaakt kan worden. Ook belangrijk is om het keukengerei goed schoon te houden om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen.Een sachet kan dus worden gebruikt om ten minste 10 liter zelfgemaakte kefir te maken.