De waterkefirbacteriën hebben een bron van voeding nodig om te kunnen vermeerderen en de gefermenteerde drank waterkefir te produceren. De bacteriën in melkkefir zijn dol op melksuiker (lactose) waardoor ze de zuurachtige smaak van melkkefir produceren. Water bevat geen voedingsstoffen die de bacteriën kunnen consumeren waardoor een voedingsbron toegevoegd moet worden aan het water.
Pure biologische rietsuiker zonder toevoegingen heeft de voorkeur als voedselbron voor de waterkefirbacteriën. Veel mensen maken zich zorgen over het gebruik van suiker in het dieet maar tijdens de juiste voorbereiding van waterkefir zullen de bacteriën het grootste gedeelte van de suiker consumeren.
Hoe langer de waterkefir gefermenteerd is, hoe meer suiker de bacteriën gebruiken en hoe zuurder de kefir zal zijn.
De suiker vervangen door iets anders kan een ongewenst effect geven en zal geen goede waterkefir opleveren:
- Kokossuiker en ahornstroop bevatten een te hoge hoeveelheid aan mineralen, wat de ontwikkeling van de waterkefirbacteriën en het fermentatieproces belemmeren.
- Honing staat bekend om zijn anti-bacteriologische eigenschappen die ook de ontwikkeling van de waterkefirbacteriën belemmeren en het fermentatieproces tegengaan.
- Stevia bevat geen enkele vorm van suiker die de waterkefir bacteriën kunnen gebruiken om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Als je je zorgen maakt over het suikergehalte van de waterkefir kun je ervoor kiezen om kokoswaterkefir te maken of een kefir met onze op melk gebaseerde starter.
Lees meer tips:
Kefirstarter versus waterkefirstarter: simpele gebruiksaanwijzing