Amandelmelkkefir is een goed alternatief voor mensen die geen kefir van zuivel willen gebruiken.
Denk eraan dat elk sachet in onze kefirstarter een minimale hoeveelheid koemelk in poedervorm bevat. Als je alle sporen van zuivel wilt vermijden adviseren wij je om andere gefermenteerde dranken te maken, zoals kokoswaterkefir dat je kunt maken met onze 100% zuivelvrije waterkefirstarter.
Je kunt amandelmelkkefir maken van zelfgemaakte amandelmelk of gemakkelijk van kant-en-klare amandelmelk dat je koopt in de betere gezondheid- en reformwinkels. Als je besluit kefir te maken van kant-en-klare amandelmelk, let er dan op dat je melk gebruikt van hoge kwaliteit, het liefst biologisch, en zonder toevoegingen (amandelen, water en zout zijn goed). Andere merken werken ook, maar hoe puurder de amandelmelk, hoe beter de kefir. Hier is het recept voor amandelmelkkefir.
Wat je nodig hebt:
- 1 sachet kefirstarter bio ferment
- 1 literpak amandelmelk of 1 liter zelfgemaakte amandelmelk
- 1 weckpot, of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek
- 1 lepel van plastic, hout of rvs
Kefir maken voor de eerste keer:
1. Giet 1 liter amandelmelk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
2. Voeg 1 sachet kefirstarter toe en roer deze voorzichtig tot de poeder volledig is opgelost.
3. Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
4. Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken.
Nogmaals amandelmelkkefir maken:
1. Giet 1 liter amandelmelk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
2. Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte kefir toe en roer het goed door de melk. De beste resultaten worden verkregen met kefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
3. Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
4. Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken.
Hoe weet je of de kefir klaar is:
Amandelmelk wordt niet dikker gedurende de fermentatie, maar het krijgt wel een scherpe smaak en een lichtelijk zure aroma. Gedurende de fermentatie kan het schiften, met een dikker gedeelte bovenop en een dunner gedeelte onderop de pot. Dit is niet erg en geen reden om niet van je kefir te genieten.