Kokoswater is gemaakt van het sap van jonge, groene kokosnoten en bevat een opmerkelijke hoeveelheid mineralen en vitaminen. Kokoswater kan gefermenteerd worden om bruisend kokoswaterkefir te maken. Omdat kokoswater van nature suikers en voedingsstoffen bevat om de waterkefirbacterie te laten groeien hoef je geen suiker of vijgen toe te voegen aan het kokoswater. Als je kokoswaterkefir wilt maken van kokoswater uit een pak, kijk dan altijd naar de ingrediënten. Hoe minder toevoegingen het bevat, hoe groter de kans is dat je succesvol kokoswaterkefir maakt. Dr. Martin is het merk dat wij gebruiken met altijd een goed resultaat.
Wat je nodig heeft:
- 1 sachet waterkefirstarter bio ferment
- 1 liter kokoswater (vers of uit een pak)
- 1 weckpot of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek
- 1 lepel van plastic, hout of rvs.
Voor de eerste keer kokoswaterkefir maken:
- Neem een grote weckpot en voeg 1 liter kokoswater toe op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg 1 sachet waterkefir starter toe en roer deze voorzichtig met een lepel tot het poeder volledig is opgelost.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig het met een elastiek. Laat het staan op kamertemperatuur gedurende minimaal 24 uur en maximaal 48 uur, zodat het kan fermenteren.
- Na 24 uur is de kokoswater kefir klaar! Je kunt het zo drinken. In de koelkast kunt je het 2 weken bewaren in een gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kokoswater kefir (200ml) om opnieuw een pot kokoswater kefir te maken.
Nogmaals kokoswaterkefir maken:
- Neem een grote weckpot en voeg 1 liter kokoswater toe op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte kokoswaterkefir toe en roer het goed door de melk. De beste resultaten worden verkregen met kokoswaterkefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig het met een elastiek. Laat het staan op kamertemperatuur gedurende minimaal 24 uur en maximaal 48 uur, zodat het kan fermenteren.
- Na 24 uur is de kokoswater kefir klaar! Je kunt het zo drinken. In de koelkast kunt je het 2 weken bewaren in een gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kokoswater kefir (200ml) om opnieuw een pot kokoswater kefir te maken.
Let op:
Als je een beginner bent in het maken van kefir adviseren wij je te beginnen met het basis waterkefirrecept en daarna het recept voor kokoswaterkefir te proberen. Kokoswaterkefir heeft een sterke, ietwat scherpe smaak, die vaak “aangeleerd” moet worden.
Wil je meer leren?
Maak je eigen waterkefir.