Wat is yoghurt?

Yoghurt is een van de oudste en meest populaire gefermenteerde voedingsmiddelen ter wereld. Het vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. De Turkse betekenis voor yoghurt is “gestremd”, “ingedikt”. Voordat de koelkast werd uitgevonden, werd yoghurt traditioneel thuis gefermenteerd als een manier om de melk langere tijd te bewaren tijdens warmere periodes. In de loop der tijd begonnen mensen te genieten van de romige structuur en zure smaak.

4841_color2

Yoghurt komt voor in veel oude teksten waaronder eeuwenoude Indiase Ayurvedische documenten, de Bijbel en historische teksten van Pliny, Herodotus, Homer en Galen. Het schijnt ook gebruikt te zijn door de soldaten van de grote Mongoolse heerser Dzjengis Khan.

De Lactobacillus bulgaricus bacterie, samen met de Streptococcus Thermophilus zijn de twee micro-organismen die vandaag de dag nodig zijn om het gefermenteerde product genaamd yoghurt te maken. Als deze twee bacteriën toegevoegd worden aan de melk cultiveren zij deze en maken er yoghurt van als dit proces gebeurt op een temperatuur van rond de 41°C. Omdat deze bacteriën van een warme temperatuur houden worden deze yoghurtbacteriën ook wel thermofiele bacteriën genoemd.

De gemakkelijkste manier om deze temperatuur thuis te bereiken is om ofwel een yoghurtmachine te gebruiken of een thermosfles te gebruiken waarin de melk, samen met de yoghurt startercultuur, kan fermenteren voor 6 tot 8 uur.

Voor meer informatie over het maken van yoghurt met onze yoghurtstarter klik hier.