Waterkefir is gemakkelijk te maken met onze kefirstarter! Daarmee maak je een bruisende en verfrissende drank, welke helemaal zuivelvrij is.
Wat je nodig hebt:
- 1 sachet waterkefirstarter bio ferment
- 1 liter water op kamertemperatuur
- 2 eetlepels rietsuiker (Gebruik geen kokossuiker, ahornsiroop of honing, omdat deze de groei van de kefirbacteriƫn kunnen remmen)
- 2 vijgen
- 1 weckpot, of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek
- 1 lepel van plastic, hout of rvs
Voor de eerste keer waterkefir maken:
- Neem een grote weckpot en los 2 eetlepels suiker op in 1 liter water op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg 1 sachet waterkefirstarter toe en roer deze voorzichtig met een lepel tot het poeder volledig is opgelost.
- Voeg 2 gedroogde biologische vijgen toe.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig het met een elastiek. Laat het staan op kamertemperatuur gedurende minimaal 24 uur en maximaal 48 uur, zodat het kan fermenteren.
- Na 24-48 uur is de waterkefir klaar! Je kunt het zo drinken. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in een gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop waterkefir (200ml) om opnieuw een pot waterkefir te maken.
Nogmaals waterkefir maken:
- Neem een grote weckpot en los 2 eetlepels suiker op in 1 liter water op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte waterkefir toe en roer het goed door de het water. De beste resultaten worden verkregen met waterkefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
- Voeg 2 gedroogde biologische vijgen toe.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig het met een elastiek. Laat het 24-48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
- Na 24-48 uur is de waterkefir klaar! Je kunt het zo drinken. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in een gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop waterkefir (200ml) om opnieuw een pot waterkefir te maken.
Hoe weet je of de waterkefir klaar is:
Afhankelijk van de temperatuur van de kamer waar je de waterkefir laat fermenteren zal de waterkefir na 24 tot 48 uur klaar zijn. De beste manier om hierachter te komen is het te proeven en te kijken of je het lekker vindt. Sommige mensen houden van de zoetere smaak van waterkefir die 24 uur gefermenteerd is, terwijl anderen meer houden van de scherpe smaak van kefir dat 48 uur gefermenteerd is.
Als het erg warm is kan de kefir zelfs nog sneller klaar zijn. Controleer je waterkefir na 12 uur en als deze goed smaakt kun je stoppen met fermenteren en de kefir in de koelkast zetten.
TIP! Open de weckpot voorzichtig. Gedurende het fermentatieproces produceren de kefirbacteriƫn een koolzuurrijke drank. Hoe beter de pot gesloten is, des te meer koolzuur wordt geproduceerd. Open de pot voorzichtig wanneer de waterkefir klaar is omdat de waterkefir kan schuimen vanwege opgebouwde druk die vrijkomt.
Wil je meer leren?
Maak je eigen kokoswater kefir