Kefirstarter op poederbasis is een goede optie als je wilt leren kefir te maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het zorgen voor de kefirkorrels.
Wat je nodig hebt:
- 1 sachet kefirstarter bio ferment
- 1 liter melk (Je kunt kiezen uit koeien-, geiten- of schapenmelk, gepasteuriseerd of rauw. Je kunt volle of magere melk gebruiken.)
- 1 weckpot, of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek
- 1 lepel van plastic, hout of rvs
Voor de eerste keer kefir maken:
- Giet 1 liter melk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg 1 sachet kefirstarter toe en roer deze voorzichtig tot de poeder volledig is opgelost.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
- Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken.
Nogmaals kefir maken:
- Giet 1 liter melk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
- Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte kefir toe en roer het goed door de melk. De beste resultaten worden verkregen met kefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
- Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
- Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken
Hoe weet je of de kefir klaar is?
De melk krijgt een dikkere consistentie, zoals slagroom en heeft een aangename smaak en aroma. Hoe langer de kefir fermenteert, hoe zuurder de smaak. Proef de kefir na 24 uur om te zien of je de smaak lekker vindt. Je kunt de kefir gelijk eten. Als je houdt van een wat zuurdere kefir, laat het dan nog 24 uur fermenteren.
Het is mogelijk om de kefir van 1 sachet minimaal 9 keer opnieuw te gebruiken als ferment voor het maken van een nieuwe pot kefir. Hoe verser de kefir is die wordt gebruikt als ferment voor een nieuwe pot, hoe meer nieuwe potten kefir ermee gemaakt kunnen worden. Ook belangrijk is om het keukengerei zeer schoon te houden om kruisbesmetting van bacteriƫn te voorkomen.
Een sachet kan dus worden gebruikt om ten minste 10 liter zelfgemaakte kefir te maken.